Актуално

Мерки за намаляване на риска от заразяване с коронавирус.

Отбелязване седмицата за пътна безопасност
Ден  на розовата фланелка
Отбелязване „Деня на розовата фланелка”
22.02.2017г. в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”,с.Глухар

 Тази година Световният ден за борба с тормоза в училище се отбеляза с ред дейности и мероприятия  в ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” с.Глухар.
Ученици и учители се облякоха в розово или носиха розови аксесоари.
Във всеки клас учениците се запознаха с историята и информацията за Деня на розовата фланелка.Учителите и Училищния координационен съвет  се включиха активно в подкрепа на тази кампания.


Всеки желаещ ученик написа или нарисува своето послание върху картонени розови фланелки,които бяха закачени в класните им стаи.
Часовете по Организиран отдих и физическа активност протекоха под надслов „Спортуваме, играем и учим с добри намерения един към друг”, а на входа на училището поставиха розов надпис „Тормозът спира до тук”.
На своя искрен детски език най- малките ученици отправиха своите послания за един по-добър, по-човечен и по- красив свят. С розови балони и надписи всички заедно казаха „Не” на тормоза в училище.


Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий”с.Глухар кандидатства и в IV Национален конкурс „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола” на фондация „Джендър образование, изследвания и технологии”.

Днес доброто в нас е
Трудно да открием,
Търся го в себе си и в теб
Възможно ли е страните си лоши
да покрием
и добри да бъдем този ден поне.
Да засадя дръвче, гладно куче да нахраня,
да не бъда лошо аз дете, а нещо
мило да направя.
Да нямам мрачни мисли,
да помогна аз на мама,
направи добро и ти, за да е
промяната голяма.
Елиф Мюмюн,V клас

Златаровци учат ученици от Кърджали на здравословно хранене

Най-добрите професионалисти модератори от  Гимназията по туризъм обучаваха и  наставляваха връстниците си от СУ „ПеткоР. Славейков” и  СУ „Отец Паисий” , ОУ „Васил Левски”, ОУ Климент Охридски”, ОУ „Св. св.Кирил и Методий”, ОУ „Св. св.Кирил и Методий” в Глухар в приготвянето, оформянето, аранжирането и поднасянето на здравословни и вкусни сандвичи.  Участниците получиха награди и грамоти.

sam_2628Отборът, класирал се на първо място, бе с представители от СУ „Отец Паисий” и ОУ „Св. св.Кирил и Методий” от  Глухар. На второ място се класира ОУ „Васил Левски”. Третото място зае   отборът на ОУ „Св. св.Кирил и Методий” от Кърджали. Директорът на гимназията инж. Марияна Стратиева поздрави участниците в проявата  и пожела ползотворно сътрудничество  занапред  между РЗИ и  училището.

bbДецата на Глухар  работят по проект на ЦОИДУЕМ

Вече втори месец 40 деца от ОУ „Св Св. Кирил и Методий” с. Глухар работят по реализацията на проект „Ние и нашите етноси”, с Договор: проект № БС-33.15-2-007/29. 09. 2016, подписан и финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Стойността на проекта е 28494,00лв. Заложените дейностите в клубовете „Зелени патрули“ и „Аз, репортерът“ съответстват напълно на целите на Приоритет 2 на конкурсна процедура 33.15-2016: Развиване на дейности, гарантиращи равния достъп до качествено образование за децата и учениците от етническите малцинства, включително и за преодоляване на сегрегацията и вторичната сегрегация на децата и учениците от етническите малцинства. Много са мероприятията, които ще се изпълняват от бъдещите природозащитници и журналисти в продължение на две години. Зелените патрули ще се включат в разрешаването на наболели проблеми, заплашващи равновесието в природата. Родителите им ще построят беседка в двора на училището, където ще се провеждат тематични уроци, кръгли маси, срещи със специалисти по водата. Населението на селото и на Кърджали живо се интересува от влиянието на депото и заводите върху почвата, водата и въздуха в района. За да се включат в разрешаването на тези проблеми членовете на „Зелени патрули“, с помощта на експерт, ще се научат да правят изследвания със специални апарати за установяване на основни показатели за състоянието на водата и почвата. Периодично ще подготвят бюлетини, които в края на проекта ще бъдат издадени в отделен сборник. Копия от него ще бъдат раздадени на жителите на селото и предоставени за ползване от организациите, които се занимават с този проблем.        Двадесет момчета и момичета ще бъдат въведени в спецификата на журналистиката. В клуб „Аз, репортерът” те ще бъдат обучени да работят със снимачна техника. Чрез  редица лекции ще се запознаят с историята на фотографията и киното и телевизията. Ежемесечно ще се издава ученически вестник, ще се поддържа сайт на проекта. Заедно със Зелените патрули ще се докоснат до миналото на района, посещавайки исторически и природни забележителности.  Всички мероприятия по проекта ще бъдат заснемани и използвани в създаването на едночасов филм, който ще бъде показан на заключителната пресконференция и разпространен и в други училища и заинтересовани институции.

„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/ и Бенефициентът носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Министерство на образованието и науката и ЦОИДУЕМ“.

Учениците от Основно училище“Св. Св. Кирил и Методий“ изнесоха кратка програма,с която откриха новата учебна 2016/2017година.
Гости на тържеството бяха:г-н Еркан Юсеин, кмет на селото и родители.15b15

15a

10012712_10204272428635602_3477740690473895749_oДо родителите на всички ученици!
ПОКАНА ЗА СЪБРАНИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ

Уважаеми родители, Информираме Ви, че училищното ръководство на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с.Глухар, об.Кърджали стартира процедурата по създаване на Обществен съвет към училището – активна и демократична функционираща общност, чиято цел е подпомагане на развитието на образователната институция. Начинът на избиране и функциите на представителите на родителите в Обществения съвет са регламентирани в чл. 266-269 на ЗАКОН за предучилищното и училищното образование, влязал в сила от 01.08.2016 г. С настоящето съобщение Ви каня най-учтиво да присъствате на събранието, на което ще се определи броят на представителите на родителите, както и на резервните членове на съвета. Събранието ще се състои на 2 септември 2016 година, от 16.30 часа в сградата на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ .
Благодаря за отзивчивостта Ви!
С уважение,
Ширин Хайрула
Директор

Родителска среща

12715751_484882205053722_6288191486892083306_n12646961_481102758765000_9186795246847333076_n

Проведена е родителска среща въз връзка с резултатите от учебно-възпитателния процес през първия учебен срок

Квалификационни обучения

Тематични сбирки на Методическите обединения на тема : „Мястото и ролята на ИКТ в образованието. Значението на мултимедийните презентации в урока“, които бяха проведени в село Минерални бани.IMG_4983

IMG_4994 IMG_5004 IMG_5007 IMG_5022 IMG_5027 IMG_5032IMG_5053

Децата на Глухар засадиха дръвчета по повод Седмицата на гората

В ОУ  „Св.Св. Кирил и Методий”, с. Глухар има традиция да се засаждат дръвчета по повод Седмицата на гората. Учителският колектив с директор Ширин Хайрула е постигнал добри резултати във възпитанието на децата в любов към природата и грижи за нейното опазване.  В последния учебен ден преди априлската ваканция учениците засадиха дръвчета в двора на школото, които им бяха осигурени с любезното съдействие на кмета на селото Еркан Юсеин.

Нели ПЕНЕВА

Децата на Глухар поздравиха майките за празника на жената

Възпитаниците на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Глухар поздравиха майките за предстоящия  празник Осми март. Малчуганите от полудневната детска група пяха най-хубавите песни за майките, танцуваха най-красивите танци, показаха на какво ги е научила тяхната госпожа Мукатес Касим. Четвъртокласниците под ръководството на учителката Илина Илиева бяха подготвили специална програма с много стихове, песни, танци. Родителите благодариха на децата за празника и на директора на училището Ширин Хайрула за грижите и знанията, които получават децата им в школото.

Езиковата гимназия и ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” подкрепиха кампанията в помощ на пострадалите от наводненията семейства

Временно изпълняващият длъжността областен управител Назми Мюмюн подкрепи акцията на ГПЧЕ „Христо Ботев” и ОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в помощ на пострадалите от наводненията семейства. В първия учебен ден двете училища се присъединиха към призива „Помощ вместо цветя” на шуменското СОУ ”Сава Доброплодни” – Шумен.
Искам да ви уверя, че училището е пълно с приключения в света на знанието. Очакват ви прекрасни истории и много приказни герои. Полагайте много старание, за да влезете в този чуден свят на буквите и цифрите, в света на знанието, заяви в словото си Назми Мюмюн. 80 деца влязоха за първи път в класните стаи днес в ОУ ”Св.св. Кирил и Методий”.
Директорът Лиляна Янкова благодари на родителите, които са избрали учебното заведение за обучение на питомците си.
Директорът на Езиковата гимназия Йорданка Чавдарова поздрави специално осмокласниците, постигнали успех на приемните изпитите.
По-късно временно изпълняващият длъжността областен управител честити празника на първокласниците в с. Глухар и подари на училището портрет на Апостола.

ОУ „Св. СВ. Кирил и Методий” – Глухар изнесе празничен концерт в Дома на културата

 ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий” чества 24 май-Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, посветен на братята Кирил и Методий, с тържествен концерт в Дома на културата. Проявата е част от проекта „Нека се срещнем на фестивал”на три основни училища –в Глухар, от Коня , Турция и Хаузенберг, Германия. Съвместният проект е на стойност 17 000 лева, финансиран по програма Коменски „Учене през целия живот”. Целта е формиране на толерантност между етносите и културите и от 19 до 23 май на школото гостуват делегации от партниращите училища. Проекта е от януари 2008 и ще продължи до септември 2009. Миналата година за 23 април – Националния ден на детето в Турция 7-членна делегация от училището отпътува в Турция.През юни пък друга делегация гостува една седмица в Германия.Това съобщи учителят Неджат Хаджъ, координатор на проекта. Тържественият концерт в събота уважиха Ширин Сюлейман, представител на Община Кърджали, кмета на Глухар Еркан Юсеин, бивши учители и възпитаници на школото, както и родители. Директорът на училището и ръководител на проекта Вълчо Вълчев приветства гостите и училищната общност, като отбеляза, че 24 май е най-българският празник-Ден на буквите. Той още допълни, че този ден е празник на духовното ни извисяване, което се постига чрез просветата, науката и културата.Директорът изтъкна, че трябва да се гордеем с нашата писменост и култура и припомни думите на народния поет Вазов „И ние сме дали нещо на светът и на вси словене книга да четат”. Поздравителен адрес от кмета инж. Хасан Азис прочете Ширин Сюлейман, чрез който градоначалникът поздравява учениците с пожеланието да защитят достойно авторитета на своите преподаватели и училището, а учителския колектив- за подвига им да бъдат учители за цял живот. Глухарските деца представиха богата художествено-музикална програма, като поотделно приветстваха гостите със специални изпълнения. Фолклорните състави при читалище „Прогрес” с художествен ръководител Нермин Исмаил също се включиха в концерта с изпълнение на народни хора и модерни танци. Секретарят на духовното средище Гюлнар Касим сподели, че се радват да обогатят представлението на училището. От своя страна и деца от делегацията приветстваха домакините с изпълнение на турски автентичен фолклор и химна на Кирил и Методий. Училището получи цветя от Областния управител инж. Ангел Коджаманов, Мария Стефанова, бивша учителка и други.